Šašlykų marinatai: populiarumo statistika ir kilmės istorija

Šašlykai – neatsiejama vasaros pramogų dalis, mėgstama įvairaus amžiaus žmonių. Mėsos marinavimas – esminis žingsnis siekiant sultingo ir gardaus rezultato. Šiame straipsnyje pateiksime populiariausių šašlykų marinatų statistiką, aptarsime jų kilmės istoriją ir pasiūlysime keletą naudingų patarimų.

Populiariausi šašlykų marinatai:

  • Citrinų sultys: Šis marinatas populiarus visame pasaulyje, ypač Viduržemio jūros regione. Citrinų rūgštis suminkština mėsą ir suteikia jai gaivaus skonio.
  • Actas: Actas taip pat yra populiarus marinatas, ypač Europoje ir Šiaurės Amerikoje. Actas taip pat suminkština mėsą ir suteikia jai ypatingą skonį.
  • Jogurtas: Jogurtas dažnai naudojamas marinatams Vidurio Rytuose ir Azijoje. Jogurtas suteikia mėsai švelnumo ir kremiškumo.
  • Alus: Alus yra populiarus marinatas Europoje ir Šiaurės Amerikoje. Alus suteikia mėsai ypatingą skonį ir aromatą.
  • Kečupas: Kečupas yra populiarus marinatas JAV ir kitose Vakarų šalyse. Kečupas suteikia mėsai saldaus ir rūgštaus skonio.

Kilmės istorija:

Šašlykų marinavimo tradicija atsirado senovėje. Manoma, kad pirmieji šašlykus pradėjo kepti klajoklių gentys Vidurinėje Azijoje. Mėsą jie marinuodavo rūgščiame piene ar acte, kad ji ilgiau išliktų šviežia ir minkšta. Vėliau šašlykų kepimo ir marinavimo tradicija paplito visame pasaulyje.

Naudingi patarimai:

  • Mėsą marinuokite bent kelias valandas, o geriausia – per naktį.
  • Naudokite šviežius ir kokybiškus ingredientus.
  • Nepamirškite mėsos pagardinti druska ir pipirais.
  • Jei norite, galite naudoti įvairius prieskonius ir žoleles.
  • Marinuotą mėsą kepkite ant gerai įkaitusių žarijų.

Statistika:

  • Remiantis apklausa, populiariausias šašlykų marinatas Lietuvoje yra citrinų sultys.
  • Antroje vietoje rikiuojasi actas, o trečioje – jogurtas.
  • Alus ir kečupas yra mažiau populiarūs marinatai, tačiau taip pat turi savo gerbėjų.

Amėnijos ir Gruzijos populiariausių top 10 marinatų:

Armėnija:

  1. Citrinų sultys: Klasikinis marinatas, suteikiantis mėsai gaivumo ir minkštumo.
  2. Granatų sultys: Rūgštus ir aromatingas marinatas, suteikiantis mėsai ypatingą skonį.
  3. Matsoni jogurtas: Tradicinis armėnų jogurtas, suteikiantis mėsai švelnumo ir kremiškumo.
  4. Vyno actas: Suteikia mėsai ypatingą skonį ir aromatą.
  5. Mineralinis vanduo: Minkština mėsą ir suteikia jai sultingumo.
  6. Spices: Dažniausiai naudojami kmynų, kalendrų, česnakų ir pipirų mišiniai.
  7. Žolelės: Mėtos, petražolės, bazilikai ir čiobreliai suteikia mėsai aromato.
  8. Svogūnai: Marinuoti svogūnai suteikia mėsai sultingumo ir skonio.
  9. Alyvuogių aliejus: Suteikia mėsai minkštumo ir blizgesio.
  10. Medus: Suteikia mėsai saldumo ir karamelizuoto skonio.
Taip pat skaitykite:  Gamybinė kortelė: Kokybiškas autentiškas armėniško recepto šašlykas

Gruzija:

  1. Raudonasis vynas: Tradicinis gruzinų marinatas, suteikiantis mėsai ypatingą skonį ir spalvą.
  2. Tkemali padažas: Rūgštus ir aštrus padažas, pagamintas iš slyvų, suteikia mėsai ypatingą skonį.
  3. Granatų sultys: Rūgštus ir aromatingas marinatas, suteikiantis mėsai ypatingą skonį.
  4. Mineralinis vanduo: Minkština mėsą ir suteikia jai sultingumo.
  5. Spices: Dažniausiai naudojami kmynų, kalendrų, česnakų ir pipirų mišiniai.
  6. Žolelės: Mėtos, petražolės, bazilikai ir čiobreliai suteikia mėsai aromato.
  7. Svogūnai: Marinuoti svogūnai suteikia mėsai sultingumo ir skonio.
  8. Alyvuogių aliejus: Suteikia mėsai minkštumo ir blizgesio.
  9. Graikiniai riešutai: Suteikia mėsai riešutų skonio ir tekstūros.
  10. Medus: Suteikia mėsai saldumo ir karamelizuoto skonio.

Irano, Uzbekistano, Kazachstano ir Mongolijos populiariausių top 10 marinatų informacija:

Iranas:

  1. Jogurtas: Tradicinis marinatas, suteikiantis mėsai minkštumo ir švelnumo.
  2. Svogūnai: Marinuoti svogūnai suteikia mėsai sultingumo ir skonio.
  3. Citrinų sultys: Suteikia mėsai gaivumo ir rūgštumo.
  4. Šafranas: Brangus prieskonis, suteikiantis mėsai ypatingą skonį ir aromatą.
  5. Kmynų sėklos: Suteikia mėsai aromato ir žemiškumo.
  6. Kalendros sėklos: Suteikia mėsai gaivumo ir citrusinio skonio.
  7. Juodųjų pipirų grūdeliai: Suteikia mėsai aštrumo.
  8. Druska: Būtinas ingredientas, išryškinantis mėsos skonį.
  9. Alyvuogių aliejus: Suteikia mėsai minkštumo ir blizgesio.

Uzbekistanas:

  1. Actas: Suteikia mėsai minkštumo ir rūgštumo.
  2. Svogūnai: Marinuoti svogūnai suteikia mėsai sultingumo ir skonio.
  3. Kmynų sėklos: Suteikia mėsai aromato ir žemiškumo.
  4. Kalendros sėklos: Suteikia mėsai gaivumo ir citrusinio skonio.
  5. Raudonieji pipirai: Suteikia mėsai aštrumo ir spalvos.
  6. Česnakai: Suteikia mėsai aromato ir pikantiškumo.
  7. Druska: Būtinas ingredientas, išryškinantis mėsos skonį.
  8. Juodųjų pipirų grūdeliai: Suteikia mėsai aštrumo.
  9. Alyvuogių aliejus: Suteikia mėsai minkštumo ir blizgesio.

Kazachstanas:

  1. Actas: Suteikia mėsai minkštumo ir rūgštumo.
  2. Svogūnai: Marinuoti svogūnai suteikia mėsai sultingumo ir skonio.
  3. Kmynų sėklos: Suteikia mėsai aromato ir žemiškumo.
  4. Kalendros sėklos: Suteikia mėsai gaivumo ir citrusinio skonio.
  5. Raudonieji pipirai: Suteikia mėsai aštrumo ir spalvos.
  6. Česnakai: Suteikia mėsai aromato ir pikantiškumo.
  7. Druska: Būtinas ingredientas, išryškinantis mėsos skonį.
  8. Juodųjų pipirų grūdeliai: Suteikia mėsai aštrumo.
  9. Lauro lapai: Suteikia mėsai aromato.
  10. Petražolės: Suteikia mėsai gaivumo ir žalumos.
Taip pat skaitykite:  Kelionė su prasme: planavimas, privalumai ir populiariausi pasirinkimai

Mongolija:

  1. Druska: Būtinas ingredientas, išryškinantis mėsos skonį.
  2. Juodųjų pipirų grūdeliai: Suteikia mėsai aštrumo.
  3. Česnakai: Suteikia mėsai aromato ir pikantiškumo.
  4. Svogūnai: Marinuoti svogūnai suteikia mėsai sultingumo ir skonio.
  5. Kmynų sėklos: Suteikia mėsai aromato ir žemiškumo.
  6. Kalendros sėklos: Suteikia mėsai gaivumo ir citrusinio skonio.
  7. Raudonieji pipirai: Suteikia mėsai aštrumo ir spalvos.
  8. Sojos padažas: Suteikia mėsai sūraus ir umami skonio.
  9. Sezamų aliejus: Suteikia mėsai riešutų skonio ir aromato.
  10. Žolelės: petražolės, čiobreliai, rozmarinas (nebūtina)

Ar patarimas naudingas??

0 / 0

Apie autorių